Wednesday, November 15, 2017

Stay With Me - Ayòbámi Adébáyò


Moomi sighed. 'I have been good to you, I beg you in the name of God. Yejide, have mercy on me. Have mercy on me.'

  She held me then, pulled me into her arms and muttered words of comfort. Her embrace held no warmth. Her words sat in my stomach, cold and hard where a baby should have been. 

Yejide och Akin är lyckligt gifta och älskar varandra mer än något annat. Det enda som fattas dem är ett barn. Men när Akins äldre släktingar blir alltmer enträgna, visar det sig att deras respektive värderingar och tankar om äktenskapet skiljt sig åt. Akin ger efter för släktingarnas påtryck och väljer en andra, yngre fru: Funmi. Det blir början på en lång, smärtsam kamp för dem båda.

Omdöme: Jag tycker egentligen att ordet "fängslande" är ganska klyschigt, särskilt i recensionssammanhang. Men det finns faktiskt inget bättre sätt att beskriva Stay With Me på än just att den är fängslande. Redan från första sidan känner man hur något skaver, men man kan inte komma på vad det är, så man måste läsa vidare. Och Adébáyò är så fruktansvärt skicklig på oväntade vändningar utan att överdramatisera. Det är verkligen ett äktenskap som skildras - det är tätt, intensivt och så väl ömt som brutalt berättat.

Boken börjar i karaktärernas nutid i 2008, där man förstår att Yejide flyttat ifrån Akin femton år tidigare och att de nu ska ses igen för första gången sedan dess. Men större delen av romanen består av Yejide och Akins kronologiska återberättande av allt som hänt från dagen Yejide för första gången fick träffa Funmi, sin blivande "systerfru". Det är en berättelse inlindad i många lager och det som är så fantastiskt är att man långsamt blir medveten om hur karaktärerna inte bara ljugit för varandra, utan även sig själva. Trots femton års chans till eftertänksamhet är ingen av dem riktigt villig att erkänna sina egna brister i äktenskapets sönderfall, eller känna någon skuld inför det som skett. Som läsare får man alltså till en början veta väldigt lite och varje gång man tror man hittat punkten som fick allting att brista, varje gång man kan ana den några kapitel framåt i tiden... så visar det sig ha varit något helt annat.

Språket är också värt att lyfta fram - melodin bär spår av den nigerianska dialekten som uppkommit i blandningen mellan yoruba och engelska. I vissa delar är det mindre uppenbart, då både Yeyide och Akin har akademisk bakgrund och tillhör den moderna generationen i dåtidens Nigeria, men allt som oftast, i dialoger eller utläggningar om sagor de hörde som barn, genomsyrar det språket och rytmen. Att läsa engelska på det sättet är "a treat", helt klart.

Sedan är det förstås fascinerande att få en inblick i någon annans liv, någon annanstans i världen, så där som bara litteratur och film kan ge en. Stay With Me handlar i första hand om relationen mellan två människor, men avgränsas inte där. Karaktärerna lever inte i en bubbla, utan påverkas också av den oroliga politiska situationen i Nigeria med flertalet militära kupper, och har förstås också mycket att säga om feminism och samhälls- och människosyn. För mig var det till en början svårt att greppa konceptet med den andra frun, att ett "progressivt" par 1985 som talade om västerländska värderingar tillät äldre släktingar invadera deras privatliv på det sättet, för att släktingarna var missnöjda med Yejides oförmåga att bli gravid. (OBS! Jag vill inte värdera inhemska traditioner mot västerländska; propagerandet för västerländsk kultur som "modern, upplyst, progressiv" över allt annat är minst sagt problematisk; men i det här fallet föredrar jag monogami). Men allt det, synen på människorna, traditionerna, avsikterna, är också något som bearbetas och förändras under bokens gång.

Väldigt lång recension med många tankar, men kort sagt: läs! Boken finns även utgiven på svenska av Piratförlaget som Stanna hos mig.

Betyg: En intensiv och fascinerande skildring av ett nigerianskt äktenskap över två decennier som rymmer desperationen för ett barn, en ovälkommen andra fru, och hemligheter som kan sluka en människa hel. Wow! helt enkelt. Rekommenderas.

Stay With Me 

2 comments:

  1. Do you know how to write an abstract? If no, go to Essay ToolBox and check their awesome guides.

    ReplyDelete
  2. The quality of the work done by grademiners service is unmatched and it has really changed my life at University for good. The professionalism, speed and work which writers put into each order are extraordinary. Nothing is impossible for this group of experts, this is really the best writing service on earth!

    ReplyDelete