Tuesday, September 30, 2014

Censurering i Pippi Långstrump

Det har ju (som jag förstått det) blivit lite av en mediestorm när SVT meddelade att de bland annat ska censurera ut ordet "negerkung" ur den på nytt sända TV-serien om Pippi Långstrump. Många har upprörts över hur deras älskade gamla Pippi aldrig kommer vara densamme igen, kallar det "kulturbrott" och anser att Astrid Lindgren skulle vända sig i graven om hon fick höra talas om det.

Sen hänvisas det också till en gammal intervju med Astrid Lindgren där hon sa:

”Ja, jag skulle ta bort en massa idiotier. […] Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung!


Hon menade på att Pippi Långstrump-historierna var barn av sin tid, och inte alls stötande när de skrevs. När intervjun genomfördes förklarade hon också att hon, om hon skrivit historierna på nytt, skulle ha gjort honom till sjökapten eller pirat istället. Det var nämligen inte alls menat att vara rasistiskt.

Själv tycker jag att det är självklart att den typen av saker ska kunna censureras, om man också officiellt går ut med vad man tänker censurera och varför. Historien med Kalle Anka och den svarta dockan tyckte jag kanske var lite väl, eftersom jag själv inte såg det som vidare stötande att det fanns en del mångfald bland dockorna, men beteckning "Negerkung" för en vit man som åker till Söderhavet håller jag med Astrid Lindgren om att det kanske inte är något man vill drilla in i barn direkt. Dessutom förstör det ju inte historian att förkorta ett ord litegrann till "kung" kort och gott. Tror inte att något barn kommer tycka sämre om Pippi bara för det. 

Vad tycker ni?

5 comments:

 1. Hej Pandan!
  Du är klok som vanligt! Jag håller med dig om att det känns rätt att censurera, framför allt eftersom Astrid själv verkar ha velat göra det om hon hade kunnat. Om en sådan liten detalj gör att barn kan slippa känna sig kränkta är det jättebra. Och jag skulle gissa att det mest är vuxna vita personer som tycker att det är fel ...

  Jag håller även med dig om Disneys docka. Jag har alltid gillat den svarta dockan mer och tycker att det är tråkigt att hon inte är med längre. I min värld är den svarta dockan cool och mysig och de vita dockorna mesiga och tråkiga. Fast samtidigt är det ju samma sak där, om borttagandet gör att någon slipper känna sig kränkt är det ju bra.

  Ha det bra!
  Kram på dig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Ja, det viktigaste är ju att inget barn (eller någon annan för den delen) ska behöva känna sig kränkt av något som är till för underhållning på sådant sätt som t. ex. Pippi. Jag tyckte också mycket om den svarta dockan, saknar den lite ;)

   Kram!

   Delete
 2. Förstår inte att folk kan reagera negativt på att de censurerar Pippi Långstrump. Jag tycker tvärtom de censurerar för lite. Min absoluta bästis i livet heter Fabian. Jag blir otroligt kränkt när Pippi utbryter ”Fy Fabian.” Otroligt kränkande så FRAM MED SAXEN. Min syster blev retad när hon var liten för sitt röda hår, något som många flickor får känna av. Antingen får de göra om pippis hår och om inte det går så bara FRAM MED SAXEN. Poliserna i berättelsen görs fruktansvärt dumma vilket är kränkande för hela poliskåren så bara FRAM MED SAXEN. Flera av mina vänner är lite runda om magen så förstå att det är oerhört kränkande för alla korpulenta att pippis pappa kungen spelas av Beppe som är rund om magen. Föreställ er hur alla kungligheter runt om måste bli kränkta av detta. FRAM MED SAXEN.

  Och vad ska man då inte säga om det fruktansvärda behandlandet av den sovande farbror Gustavsson? Han mobbas av pippi när hon kallar honom ”lilla söta kanin” och matar honom med maskrosblad. Kan ni ens föreställa er hur kränkande detta måste vara mot alla som heter Gustavsson. Ja usch och fy Astrid Lindgren. Hade du varit vid liv borde vi ställa dig inför rätta för all skit du åsamkat oss.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välskriven kommentar! Men samtidigt tycker jag personligen kanske att det är att ta i att bli så upprörd (och kanske lite skymfad?) över att sex bokstäver klippts bort i en barnbok. Det är klart att man inte alltid ska fram med saxen! Men ibland kanske det är lika bra :)

   Delete
 3. Advices from https://besttrackingapps.com/ will help you to learn more about Phone Tracker Apps. It's quite important to know

  ReplyDelete